Brouwershaven, 11-3-2008

Brouwershaven
Toen wij nog gewoon in een huis woonden, zijn we jaren lang lid geweest van zowel de Waterkampioen als de Zeilen. Op ’t laatst is daar de Boat Owner ook nog bijgekomen en weet ik niet hoeveel losse nummers van de rest van al die watersportbladen. Eigenlijk komt het er op neer dat Cees alles las wat hij kon bemachtigen.

Ook moest natuurlijk al die nuttige informatie worden bewaard. Zo’n twintig jaar watergebeuren, keurig gerangschikt per jaargang, in vele dozen, op zolder. Als je iets wilde opzoeken, kon je het niet vinden of was je vergeten dat er ooit een artikel over geschreven was.

Bij de keuze van vijf jaar terug, om aan boord te gaan wonen, hebben we tegelijk besloten geen opslag aan de wal te houden; of het is aan boord, of het is niet belangrijk genoeg om te bewaren. Uiteindelijk zijn er zes dozen bij Popke op zolder achtergebleven. Voor de dozen met tijdschriften bleven maar twee opties over, of in de container van de muziekvereniging, of gebruik maken van al die dingen die een ander al heeft ontdekt.

Omdat zomaar zoveel abonnementsgeld weggooien, ons toch te gortig werd, is het uitzoeken en interessante artikelen houden, geworden. Dagen, zeg maar weken is er geknipt, op stapels gelegd, opgeborgen en bij het oud papier gezet, met als resultaat 57 mappen. Dat zijn 9 met technische gegevens, 8 over één enkele zeiler en 40 vol vaarinformatie en havengegevens per werelddeel, land of vaarwater ingedeeld.

Tot nu toe hebben we van de provinciemappen van Nederland al veel plezier gehad. Vooral de stadskaartjes en vermeldingen van waar je geweest moet zijn, komen uitermate van pas. Er zijn nauwelijks VVV’s open in de winter en de websites zijn niet allemaal even bruikbaar. Ook is het leuk om te zien of plannen zijn uitgekomen. Het is alsof je een oude Privé bij de kapper leest en al weet hoe iets in het echt is afgelopen.

Vandaag hebben we de drie mappen van België, Luxemburg, Frankrijk en de Kanaaleilanden ter hand genomen. Alvast een beetje warm draaien voor het vaargebied dat na Zeeland er aan zit te komen.

Geen opmerkingen: