Schutteplaat, 18-3-2008

Veerse Meer
Weerbericht voor de komende vijf dagen: Wisselend bewolkt en buien met regen, hagel, natte sneeuw en mogelijk ook onweer. Wind NW tot W rond kracht 5, aan zee krachtig 6 Bft. met windstoten. Temperatuur overdag tussen de 5 en 7 graden en ’s nachts rond het vriespunt; gevoelstemperatuur verscheidene graden lager. Als het weer zo wil, dan zoeken wij wel kleiner water op en draaien de kachel wat omhoog.

Dus hebben we de Oosterschelde verlaten en varen nu op het Veerse Meer. Korte stukjes zeilen, alleen met de grote fok, hoppend van eilandje naar eilandje. Helemaal voor ons alleen de Sabbingeplaat of de Schutteplaat. Natuurlijk is dat niet helemaal waar, want vogels zijn hier overal en de zeilboten komen ook langzaam uit de winterslaap.

Het Veerse Meer is altijd bijzonder tussen de veel grotere en zoutere Ooster- en Wester- Schelde. Ook de sfeer is anders, door de dichtere begroeiing en meer bomen. Zelfs de betonning is speciaal, of beter gezegd was.

Toen we het meer op kwamen, misten we direct de karakteristieke palen in een driehoek om de rode en groene kant aan te geven. Alles was verdwenen. Nu weet ik wel dat de betonning moet voldoen aan het afgesproken stelsel, en dat waren deze palen zeker niet, maar het hoorde zo echt bij het Veerse Meer.

Ik vind het erg jammer dat dit soort onderscheidende accenten verdwijnen. Natuurlijk is het niet nodig om al het oude te bewaren en moeten er verbeteringen worden aangebracht, maar iets eigens van een gebied moet je koesteren.

Het ergste is nog wel dat wij ons niet eens meer goed kunnen herinneren of de palen in een driehoek of vierkant stonden en dat we bij vorige bezoeken er nooit een foto van hebben gemaakt. Nu ze er niet meer zijn, valt het op.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Beste Cees en Anneke,
We volgen jullie met belangstelling en de link is geplaatst op onze site. We merken dat er wel gebruik van wordt gemaakt.
Jammer dat het de komende dagen meer winters dan voorjaar wordt. Maar er zullen betere tijden wat dat betreft aanbreken als jullie eenmaal verder zuidwaarts zijn getrokken.
Minke, Paul en ik gaan de komende (winter)week de boegschroef inbouwen. Ja zeker, wel in de verwarmde schildersloods op de haven.
We hebben de bijeenkomst van 8 april afgelast. Er hadden zich geen "sprekers" aangemeld en slechts 7 deelnemers. Er was kennelijk enige aarzeling over de brug te komen. Als jullie t.z.t. terug zijn, kunnen jullie vast wel een leuke avond voor onze leden verzorgen. Wat mij betreft spreken we dat al vast af.
De avond over energie was wel druk bezocht en heel interessant.
Ik wens jullie beter weer en een goede vaart toe. Tot mails.
Tiemen Cloo

Anoniem zei

Heey Heit en Mem,

Jullie zijn al een heel eind op weg in het buitenland ;). Ik hoop dat jullie nog niet te veel last hebben van Heimwee naar het mooie friese landschap koud en wit. Het is hier mooi winters weer met sneeuw en hele harde wind. En hoe is het daar in het verre zuiden ;) 4 graden en sneeuw?

Stuur straks maar een kaartje van stranden en de mooie natuur.
Dan weet ik wat ik mis en dat ik snel op bezoek moet komen.

Greetings from far up North.

Anoniem zei

Groetjes van de Fam. Tjalsma uit Workum we sturen even een mailtje naar jullie vanuit Den-Helder daar woont onze dochter daar zijn we met de Pasen.

Goede vaart gewenst Gatze en Jetske