Camaret-sur-Mer, Frankrijk, 3-6-2008

Brest, Frankrijk
We zitten nu ongeveer halverwege de westkust van Frankrijk. Met het doorzeilen van het Chanel Du Four hebben we tevens het meest westelijke deel bereikt. Vanaf nu varieert de koers tussen oost tot zuid.

Drie dagen hebben we in Brest doorgebracht. De eerste om veel etenswaren in te slaan bij LeClerc, de tweede om naar de hoger gelegen stad te fietsen en de derde heeft het alleen maar geregend. Vandaag begon ook met regen en dus hadden we ons gunstige tij laten verlopen. Je bent tenslotte voor je plezier onderweg ,en niet om je nat en koud te laten worden. Bij twaalven knapte het weer toch nog op en kwam de zon door. Dan toch maar snel vertrekken en voor dat kleine stukje van twaalf mijl doet stroom mee of tegen er niet zo veel toe.

Brest is ons niet meegevallen. Alles draait hier om de marine. De ligplaatsen vlak bij de stad zijn voor de marine, de meest beschutte haven is voor de marine en het uitzicht op het grote kasteel is voor de marine. De jachthaven ligt op het voeteneind in de Rade de Brest. Wel kun je er alles vinden in bootonderhoud, onderdelen en voorzieningen. Jammer is dat de supermarkt nu net weer een klein half uur fietsen weg ligt. Dat klinkt vlak bij, maar het is wel bij een dikke heuvel op, waar we halverwege toch moesten overgaan tot lopen. Met twee rugzakken en twee tassen aan het stuur is dan de terugweg ook een circusact.

De stad zelf is groot met een hele lange winkelstraat, waar natuurlijk markt was. De bebouwing is betrekkelijk nieuw, omdat in de tweede wereldoorlog alles is platgebombardeerd. Met zoveel oorlogsschepen een gewild doelwit. Op zondag is er verder niks open, zelfs de Mc Donalds ging om één uur dicht.

Wij moesten toch naar binnen, want het vinden van een internetverbinding, heeft ons de laatste twee weken veel moeite gekost. In de kleinere plaatsen verder de rivieren op, hebben ze geen voorzieningen op dat gebied. Een paar jachthavens hadden wifi net laten aanleggen en wisten zelf nog niet hoe ze verbinding moesten maken. Restaurants met een vrije hotspots hebben we niet kunnen vinden. Bij de hamburgerman is de verbinding altijd goed, en we hebben nooit last dat het later allemaal spammail geeft.

Van de pilotboeken die Cees bij het afscheid van zijn werk heeft gekregen, hebben we de eerste afgewerkt. Nu beginnen we met het boek voor North Biscay, dat wil dus zeggen dat we nu de Golf van Biskaje invaren.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

niet zo snel, wij willen nog samen met jullie een borrel drinken in Spanje.
Tot hopenlijk later op het water.
groeten Maarten en Marsha

Anoniem zei

hallo kees en anneke we volgen jullie reis en misschien tot ziens in de middelandse zee
groeten maaike en minderd