Ile de Groix, Frankrijk, 10-6-2008

De Golfe du Morbihan, Frankrijk
Vanmiddag ging het alarm van ons weerstation af. In een gekke bui in december, hadden we de buitentemperatuur afgesteld op dertig graden. Die warmte is dus nu bereikt. Dat houdt tegelijk in, dat we nu te maken krijgen met “vent solaire”. Dat wil zeggen, overdag betrekkelijk weinig wind en om een uur of vier/vijf wind vanuit de kust. De sterkte kan wel oplopen tot zes beaufort, maar zodra de zon ondergaat en het land weer afkoelt, loopt de wind ook terug.

Zuid Bretagne is prachtig, nog mooier dan de noordkust. Hier zijn heel veel havens en bijna allemaal voor ons toegankelijk. Ook is het tijverschil veel kleiner, zo’n drie meter, wat je minder afhankelijk maakt van het tij. We vertrekken dan ook meestal na de koffie en afhankelijk van het humeur, stoppen we er weer mee. Zo te varen is echt vakantie.

Toch zijn we deze week ongeveer 125 mijl verder getrokken. Dat komt vooral omdat we nu elke dag wel een stuk varen en geen rustdag meer houden in de verschillende havens. Het wordt ook langzaam aan door de week drukker op het water. De eerste Franse vakantiegangers komen los en dat maakt het onderweg tijdens het zeilen toch gezelliger.

In de havens is het nu wel anders. Voor het eerst komen er mensen naast ons liggen en zelfs aan de boeien krijg je meerdere schepen naast elkaar. Dat is eerst wel even weer wennen, we vonden alle vrijheid en ruimte erg lekker. Hier op dit eiland hebben we één boot naast ons, maar het hadden er ook vijf kunnen zijn. Enkel omdat we vlak bij de visserskade liggen, en vissersschepen veel draairuimte nodig hebben, is ons een rij buren bespaard gebleven.

De conversatie met de Fransen gaat op dit moment hoofdzakelijk over voetbal. Voor ons was het misschien beter geweest dat we niet in dezelfde poule hadden gezeten. Vrijdag is dan het grote treffen. Een gelijkspel is misschien de meest prettige oplossing, maar stiekem hopen we op winst. Vrijdag zoeken we wel weer een ligplek die rustig is, zonder zwel en lastige golven, die er voor zorgen dat onze schotel geen goed beeld geeft.

1 opmerking:

Anoniem zei

Het gaat goed met jullie zo te zien. De plaatjes worden ook steeds mooier en natuurlijk is te zien dat jullie steeds zuidelijker komen. Het zijn leuke verslagen en het leuk om jullie te blijven volgen.

Groetjs, de bemanning van de Booster