Pauillac, Frankrijk, 14-10-2008

Pauillac, Frankrijk
Net zo als de rest van de wereld, werd ook voor ons deze week beheerst door de kredietcrisis. ’s Morgens onder de koffie, een stuk stokbrood met bramenjam er bij, kijken we via de schotel naar het Nederlandse journaal. Zolang er geen banken of verzekeringen worden genoemd, die elke maand weer voor ons budget moeten zorgen, is er voor ons niks aan de hand. Houden zo!

Wel hebben we natuurlijk gebrainstormd wat ons te doen staat als het mis loopt. Om aan geld te komen, moeten we dan iedereen die van onze “Antje C” een foto maakt, een Euro vragen? Of moet Cees weer werk gaan zoeken? Nou dat laatste zal hier geen enkel probleem zijn, de druivenpluk is in volle gang.

Alles draait hier midden in de Medoc om wijn. De plaatselijke VVV, het Maison du Tourisme et du Vin verkoopt, voor de regio Pauillac, wijn van 25 châteaus; van de 43 aangeboden soorten is de duurste 265 en de goedkoopste 10,65 Euro. Maar er zijn nog veel meer châteaus, ze zijn niet te tellen. Het is château voor en château na.

Voor diverse wijnboeren is het maar goed dat ik hier niet bij bouw- en woningtoezicht werk. Dan moest het woord château direct worden weggestreept, omdat het woonverblijf op hun erf in helemaal niets lijkt op een kasteel. Voor de zekerheid toch nog even in het Prisma woordenboek Frans-Nederlands gekeken, château: kasteel,slot; groot landhuis; benaming van Bordeauxwijnen. Heb je helemaal geen mooi optrekje nodig om die naam te voeren. Nou ik heb er niets meer of minder om, maar toch valt het me tegen dat zo’n dure wijn gewoon in een schuurtje in de fles kan worden gedaan.

Dat het lot ons hier heeft gebracht is toch al uitzonderlijk. Cees en ik zijn helemaal geen wijnliefhebbers. Als je hier hardop zegt dat ze voor ons al die drukte niet hadden hoeven doen om van die druiven wijn te maken; dat wij die tros druiven liever zo opeten, dan is dat bijna net zo erg als vloeken in de kerk. Of je moet het in het Nederlands of Fries zeggen, dan word je vriendelijk toegelachen. Zeker als je met een bestelauto komt waar redelijk wat kistjes wijn in zouden kunnen.

Geen opmerkingen: