Pauillac, Frankrijk, 18-11-2008

Gironde, Frankrijk
Gisteren hebben we de rechter, vanaf de oceaan komend de linker, oever van “onze” rivier verkend: de Gironde. Omdat het de grootste rivier van Zuid Frankrijk is, met een breedte van meer dan 10 km in de monding, is het van oudsher een belangrijke verbindingsweg. Dit vind je terug in de opgraving van een Romeinse stad, twee forten van Vauban, grotten, kerken en het ontstaan van Bordeaux; toch één van de grotere steden van Frankrijk.

Tegenwoordig bestaat de bedrijvigheid uit twee pontverbindingen, verscheidende rondvaartboten en een enkele vissersboot. Per dag varen er gemiddeld twee zeeschepen de rivier op. Vanwege het tij en de beperkte diepgang, kunnen de grotere schepen alleen bij hoogwater in en uit het industriegebied van Bordeaux komen.

De Gironde is eigenlijk een 635 km2 groot estuarium van twee rivieren: de Dordogne en de Garonne. De Dordogne ontstaat op 1680 mtr hoogte in het Centaal Massief, uit de stroompjes van de Dor en de Dogne. Na 490 km mengt het water zich ten noorden van Bordeaux met dat van de Garonne. Deze is 647 km lang en ontspringt op een hoogte van 1870 mtr in de Spaanse Pyreneeën.

Kenmerkend voor zo’n estuarium is het ondiepe water. De bruine kleur geeft al aan hoeveel zand het water van boven meeneemt. Trouwens niet alleen zand, maar ook boomstammen en wat er verderop allemaal meer over is. De vaargeul moet geregeld worden uitgediept; de gele zandzuiger hoort al acht weken bij ons uitzicht. Verder geven de vele wrakken en kleine eilandjes aan dat het oppassen is bij het varen hier.

De oevers bieden een grote verscheidenheid aan bomen en planten, maar wij missen de vogels. Op een enkele zeevogel en witte reiger na, zijn er alleen wat torenvalken en heel veel spreeuwen. Deze laatsten, de “protters”, proppen zich vol met de overgebleven druiven en gaan dan slapen op het eilandje in de rivier, tegenover onze jachthaven. Het zijn er zoveel, in zulke grote wolken, dat wij denken dat die autoreclame voor Citroën hier is opgenomen. Dus elke avond dek nalopen en rode vlekken verwijderen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

In bytsje let mar dochs fan herte lokwinske Cees mei dyn jierdei.

Anne en Jetske

Anoniem zei

Beter let don net, nog gefeliciteerd met je verjaardag.
fam Mulder