Pauillac, Frankrijk, 12-2-2009

Pauillac, Frankrijk
Ging de storm van drie weken geleden ten zuiden van de haven langs, die van afgelopen dinsdag koos een noordelijker route ten opzichte van ons. De voorspelling was nu voor de Gironde rond de zes Beaufort, maar onze windmeter hield het op tien Beaufort. Het grootste verschil was, dat er nauwelijks windstoten tussen zaten.

Wat nog scheef stond of hing van de vorige keer, ligt nu ook plat. De stroom is gebleven, de nieuwe palen waren sterk genoeg. De kabels van de vaste telefoonaansluitingen moesten deze keer wel gerepareerd worden, maar het mobiele netwerk is maar een paar keer uit de lucht geweest. Het vreemde is dat het altijd in de nacht het hardst waait en dan komt er van slapen meestal niet veel. Maar wees gerust, we hebben het intussen al weer aardig ingehaald.

Dat moet dan wel gebeuren met een tukje na het middageten. Op dit moment worden we elke morgen om half negen gewekt. Dan begint de zandzuiger hier in de haven met zijn werk. Hij heeft een dag/jaartaak om de haven op diepte te houden. Omdat ook wij steeds hoger komen te liggen, bij laagwater komt de buis van de boegschroef al boven water, is in deze paar weken onze steiger aan de beurt. Er is vast geen decibel-voorschrift voor zandzuigers in Frankrijk.

Ik denk dat ze hier wat minder regeltjes hebben. Het slib uit de haven wordt rechtstreeks geloosd in de rivier, waar bij vloed Bordeaux het mag hebben en bij eb zal het wel ergens in de monding van de Gironde een plaats vinden. Met boomstammen gaat het net zo. Dat is geen afval of vervuiling, nee ze worden gewoon weer naar het midden van de stroom gesleept.

Het is misschien een leuke verhaaltjessom voor de Cito-toets: Hoe lang doet een boomstam er over om de oceaan te bereiken. Stroom gemiddeld 3 mijl per uur. De vloed duurt 5 en de eb 7 uren. De afstand van Pauillac naar Royan, aan de monding van de Gironde, is 50 km.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Volgens ons is het antwoord 2 dagen en 10 uur.

Gerdjan en Jitske

Cees en Anneke Boonstra zei

In de som is één zin, die aangeeft op welk moment in het getij de boomstam werd gezien voor de haven van Pauillac, weggevallen. Natuurlijk had de Cito-commissie de opgave wel goed geformuleerd, maar heeft de drukker een fout gemaakt. Binnen de marches die daardoor zijn ontstaan, is jullie antwoord helemaal goed. Dus Gerdjan en Jitske jullie krijgen een 10 en een tút van de juf.