Pauillac, Frankrijk, 5-2-2009

Biarritz, Frankrijk
Cees, die bij ons aan boord Piet Paulusma is, heeft beslist dat woensdag de droogste en warmste van deze week zou zijn, en daarom vertrekken we op die dag om rond te toeren. Via de snelweg N10 rijden we in één ruk naar het bosgebied, ca 200 km onder Bassin d’Arcachon. We willen de kust verder naar het zuiden volgen. Maar dat lukt niet. De weg, die net achter de duinen door de bossen loopt, is afgesloten. De bomen liggen nog over de weg, er is nog niet opgeruimd. Dat is ook wel logisch, er staan nauwelijks huizen langs deze weg. Enkel zo nu en dan een camping, maar die zijn in het winterseizoen gesloten.

Dan maar wat verder het land in en bij de steden zoeken we de kust weer op. Capbreton is onze eerste stop. Volgens de pilot kun je alleen binnenvaren met niet al te hoge golven. Nou dat zal wel kloppen, vanaf de wal lijkt de invaart erg smal. De jachthaven is echter veel groter dan verwacht en dus zal er ook wel gevaren worden. Met de lange wandelboulevard vinden we het aangezicht erg toeristisch. Zomers zal het ongetwijfeld een drukke badplaats zijn.

Door naar Bayonne met vlak daarnaast Biarritz. In Bayonne, eigenlijk heet het Port d’Anglet, de stad zelf ligt meer de rivier op, komt de rivier de l’Adour in de oceaan uit en er is veel bedrijvigheid. De haven is groot en met diverse vrachtschepen is het een echte zeehaven. We volgen de weg rond de haven en komen zo automatische in de modaine badplaats Biarritz. De naam komt me bekend voor. Vroeger als je de bouquet-reeks las, ging een beetje prins of wijnboer hier naar toe om wat aan de haak te slaan.

We zijn prettig verrast, het is er gewoon gezellig. De strook langs het strand is een prachtig wandelgebied. Ik heb geen winkel gezien. Doordat in de rotskust baaien zijn gevormd, heb je steeds een mooi uitzicht over het omliggende gebied. Tot tweemaal toe kun je via een loopbrug zelfs op een rotseilandje komen en krijg je nog een groter overzicht, van zowel de oude vakantiehuizen, de oceaan als de in de verte opdoemende Pyreneeën.

Intussen is het alweer zes uur, we zijn langer blijven hangen dan de bedoeling was en het wordt dan ook al bijna donker als we aan de terugtocht beginnen. Maar onderweg krijgen we een toegift op deze prachtige dag. De zon gaat zo rood onder, dat de bomen langs de snelweg helemaal oranje oplichten. En dat allemaal in februari.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Voor a.s. dinsdag wordt weer harde wind voorspeld voor de Franse Zuid-West kust... Zetten jullie alles weer goed vast?

Cees en Anneke Boonstra zei

Luitzen we hebben je advies om alles goed vast te zetten opgevolgd. We hebben gelukkig weer geen schade.