Belle Île, Frankrijk, 11-6-2009

Belle Île, Frankrijk
Zeggen dat het toch wel een beetje te warm is, wordt direct afgestraft met vijf dagen flutweer. De wind varieert tussen de vier en zeven Beaufort en in de buien haalt ie zelfs de acht en negen. Het regent elke dag tot een uur of drie, daarna komt de zon door. Nee geen waterig zonnetje, maar gewoon helemaal volop. De wind blijft wel en dus is het, wat wij noemen: Deens fietsweer.

Toen we nog gewoon vier weken vakantie hadden, gingen we met de boot altijd oost over. Of te wel richting Denemarken en wat daar achter en boven ligt. Elke dag zeilden we een stukje, meerden af in een andere haven en gingen lopend het dorp, de stad of een eiland verkennen. Alleen als het te hard waaide, bleven we liggen en hadden een hele dag om rond te kijken. Het beste of gemakkelijkste te verkrijgen vervoermiddel is zoals overal, een fiets. Dus werden er meerdere exemplaren gehuurd en trapten we zo’n veertig kilometer weg. Ik denk dat de kinderen nu nog steeds fietsen met harde wind associëren.

Intussen zijn we wat verstandiger geworden. Nu fietsen we maar kleine stukjes. Eerst tegen de wind in, even zitten met een stukje stokbrood en dan voor de wind weer terug laten waaien. Op Quiberon is dat gemakkelijk. Van Port Haliguen fietsen we langs de kust in de luwte van de duinen naar het noorden. Bij het oversteken van het twee kilometer brede, hogere middenstuk van het schiereiland, moeten we even terug naar een kleine versnelling. Over de kustweg langs de kale rotsen van de oostkust, fietszeilen we terug. Geen centje pijn, behalve misschien zadelpijn.

Vandaag is het weer beter. De zon schijnt, het waait wat normaler en Belle Île is bezeild. We willen wel weg. Maar onze buren willen graag gereedschap van ons lenen. Ze hebben een blokje van de giekophouder kapot. Het is een klusje van niks, dus dat kan nog wel snel eventjes. Buurman gaat echter vandaag niet weg en heeft de hele dag tijd en het Engelse tempo is anders dan het Nederlandse. Na meer dan een uur vliegt het Cees aan. Hij zaagt gauw het blokje er zelf af en maakt zoveel mogelijk van onze meertouwen vast los. Het is wel duidelijk dat we willen varen, we hebben het hier wel gehad.

Geen opmerkingen: