Emden, Duitsland, 19-6-2010

Emden, Duitsland
Na drie dagen in Delfzijl wachten op beter weer, zijn we aan een
andere haven toe. De weersberichten zijn niet veelbelovend, het varieert een beetje naar wie je luistert, maar dat het meer dan windkracht 5 uit noordelijke richting is, daar zijn ze het allemaal over eens. Nog meer verder op zee geven ze zelfs een waarschuwing voor 9 Beaufort af. Dit alles resulteert in een golfhoogte voor de Duitse Bocht van drie meter.

Tijd dus om naar plan B over te stappen. We blijven gewoon nog wat op het Duitse wad hangen. Voor gisteren waren de voorspellingen in de morgen redelijk en de buien en wind zullen laat op de middag weer aantrekken. Direct na de koffie los, de zon komt er door, richting Greetsiel. Als we de lange geul van Delfzijl uit zijn, komt de eerste bui over ons heen. Regenkleding aan, maar het zicht blijft redelijk.

Als de tweede bui ook al niet weet dat ie pas op de namiddag wordt verwacht, gaan we overleggen: “Is dit vakantieweer?” De Eemshaven kunnen we al een poosje door de grijze dichte bui niet meer zien, we gaan over op plan C. De boot wordt voor de wind gedraaid en de grote fok er opgezet. Met een gang van 8,5 mijl vliegen we voor de wind weg naar Emden. De stroom hebben we nu wel tegen, maar er blijft nog een snelheid over de grond van rond de 5,5 mijl over.

Omdat het weer de komende dagen ook niet veelbelovend is, willen we midden in de stad gaan liggen, lekker beschut. De Nesserlandersluis is gesloten, ze hebben een nieuwe damwand langs de buitenkade geheid en nu is de sluis verzakt. Voor 2012 zal hij niet weer opengaan, maar de grote Seeschleuse neemt de schuttingen over. Alleen wordt de recreatievaart, dat zijn wij, niet geschut zonder dat er ook een bedrijfsvaartuig bij is.

Op marifoonkanaal 13, en dat ook nog op een vrijdag, horen we één woord: Warten! Na een uur op de motor rondjes draaien, er is geen aanlegmogelijkheid, zijn we er flauw van en varen naar de buitenhaven. Er ligt daar ook een ponton met daarlangs de mogelijkheid om te wachten op Seeschleusebediening, hadden ze voor de marifoon ook wel even kunnen zeggen.

In de buitenjachthaven is een mooie gastensteiger, het is wel lagerwal maar met acht stootwillen moet het te doen zijn. Als de regenjassen en -broekenbende te drogen hangt, nestelen we ons met waxinelichtjes als verwarming voor de televisie. Duitsland is aan het voetballen. Die Mannschaft speelt nog met tien man en staat ook al met 1-0 achter. Zouden ze in het sluiswachterhuis van de Seeschleuse ook een tv-scherm hebben?

Geen opmerkingen: