Ketzin, Duitsland, 27-10-2012

Szczecin, Polen

Drie dagen hebben we in Polen rond gereden. Vooral de weg vanaf de grens, met Kia en Flipper, midden door de stad Szczecin was spannend. Het was net spitsuur en vermoedelijk wilde iedereen snel naar huis. Inhalen waar het net niet kon en afsnijden om weer terug in onze baan te komen. Is er een file, dan gewoon in een rij extra opstellen, ook al is het op het trottoir. Eéntje presteerde het om een kortere weg te nemen en tegen de rijrichting in, over de verdrijvingsvlakken, een stuk af te snijden. Als het zo overal in Polen gaat, worden het zware dagen.

Gelukkig moeten we al gauw onze vooroordelen over de bevolking bijstellen. Bij het parkeren op de grensmarkt komt iemand op ons toelopen. We verstaan geen woord Pools, maar deze man gebruikt ook gebarentaal. Met twee vingers wijst ie op z'n ogen en daarna op onze auto. De woorden “ein Euro” verstaan we wel. We geven hem z'n Euro en maken al weglopend grapjes in de trend van: bedoelde hij nu dat ie op onze auto gaat passen of dat ie zodra we uit het zicht zijn, even binnenin gaat kijken. Of is ie al onderweg om zijn alcohol-adem weer ietsje sterker te laten ruiken?

Foto's maken van sigarettenkraampjes en verkopers wordt slecht gewaardeerd en dus kennen we nu een paar Poolse vloekwoorden. De kaasboer laat ons zoveel kaas proeven dat we niet eens meer weten welke we de lekkerste vonden. Bij terugkomst zit onze autobewaker nog trouw op z'n bankje. De omhoog gestoken duimen gaan heen en weer. Als later op het platteland de bestuurders heel wat rustiger rijden en ons soms onnodig voorrang verlenen, wordt het tijd om alle vooroordelen over boord te zetten.

De Polen zijn erg vriendelijke mensen. Ze hebben goedkopere dieselolie dan de Duitsers en Nederlanders. Als we weer eens vergeten zijn om de verplichte autolichten aan te doen, worden we direct ingeseind. De bedelaar bij de supermarkt is niet opdringerig, hij verdient onze overblijvende Zloty's. Het vriest nu elke nacht rond de vijf graden. Omdat er ook nog sneeuw voorspeld wordt, zijn we vandaag naar Ketzin, een plaatsje in Duitsland, aan de Havel vlakbij Potsdam en Berlin, gegaan. Alvast een beetje in de richting van Fryslân.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ahoy landrotten, jullie beleven weer van alles. Wij zijn ook weer terug vanuit het warme Indonesie, het was fantastisch. Jammer voor jullie dat het zo ver rijden is met Flipper. Zilla is eind volgende week voorzien van een nieuwe jas en die zien jullie binnenkort wel weer verschijnen in DNZ, als jullie tenminste echt weer deze kant op komen. Fijne reis nog verder en oant sjen

Groet Hennie

Cees en Anneke Boonstra zei

Jammer dat jullie vakantie in het warme klimaat weer is afgelopen. Helemaal gezond terug? Wij zijn al op 't honk; kijken naar jullie uit. Groetjes