Zuna, 5-4-2013

Sallandse Heuvelrug
Zuna, 7 boerderijen en een camping, ligt ten noorden van Rijssen, en die plaats ligt weer ten oosten van de Sallandse Heuvelrug. Dat is precies waar we moeten zijn om de laatste Korhoen van Nederland te zien. In de auto trekken we er op uit. Met de fiets mag je overal komen, maar 't is ons te koud en eerlijk gezegd, de Holterberg heeft een beetje te veel helling.

Met de auto mag je niet veel. Ja, als je ouder dan 65 bent, maar wij zijn er juist zo trots op dat we nog zoveel jonger zijn. Ook als je gehandicapt bent mag je op de zandpaden rijden en gebruik maken van de parkeerterreintjes in 't natuurgebied. Wij mogen alleen over de asfaltweg en onderweg nergens parkeren. Met een speciale vergunning van de gemeente had het ook gekund, maar daar is het nu te laat voor. Daarom stellen we ons tevreden met die ene weg en rijden een paar keer op en neer.

Als het al dik na enen is, wordt het de hoogste tijd voor ons twaalfuurtje. Stout als we zijn, kiezen we een plek met uitzicht over de hei, steeds oplettend of we het zwarte Korhoen-mannetje ergens zien opduiken. We staan er nog maar net of er komt een auto, met achter het stuur een man in een officieel pakje, het parkeerterrein op. Nu komt de acteercursus, jaren terug op de Mavo voor de jaarlijkse toneelavond, van pas. Een beetje moeilijk lopen, een knikje naar meneer en we hebben het hele parkeerterrein weer voor ons alleen.

De veredelde zwarte “kip” hebben we niet gezien. Hopelijk hebben we morgen meer geluk. Gaan we naar de Duitse Zwillbrocker Venn voor de Flamingo en dan door naar de steengroeve van Winterswijk om met de Oehoe de lente te beleven.

4 opmerkingen:

Unknown zei

Hallo Anneke en Cees,
Volgens de laatste foto's zijn jullie op het drielandenpunt bij Vaals geweest. Wisten jullie dat dit ook een vierlandenpunt geweest is. Dat vierde land was Neutraal Moresnet. Wat niet meer bestaat.
Is is wel een leuke geschiedenis om te lezen.
Verder veel plezier met jullie omzwervingen.
Groet,
Ron van der Eem
Apeldoorn.

Cees en Anneke Boonstra zei

Ron, wat leuk om weer eens een berichtje van jouw te ontvangen.
Dat Vaals een vier-landenpunt geweest is, hebben we kort geleden in het tv-programma "De Grens" gezien. Zo kwamen we ook op het idee om daar eens een kijkje te nemen.
Nu zijn we een weekje terug in de haven, maar daarna gaan we nog een paar weken met Flipper op pad.
Is voor jullie het caravanseizoen, met bijzondere vlinder/spin-waarnemingen al weer begonnen?

Unknown zei

Hallo Cees en Anneke,
Kamperen met de caravan doen wij nu wat minder. Het is door vele ziekenhuis bezoeken wat moeilijker geworden om op stap te gaan.
Toch genieten we wel van de natuur. In de laatste korte warme periode vlogen er al wat citroen vlinders rond de woning. En vanochtend vroeg waren er drie roodborstjes op het trottoir bezig elkaar achterna te zitten.
Ook de buurt specht heeft ook al aangeklopt, wat hij bij een personeelingang van de belastingdienst doet op zijn vaste stek. Of de ambtenaren hier wakker van worden blijft een openvraag.
Goede reis met Flipper
Groet
Ron.

Cees en Anneke Boonstra zei

Ron, jammer dat het kamperen op een laag pitje staat. Gelukkig wonen jullie in een prachtige omgeving. Op de Veluwe raak je nooit uitgekeken.
Uit je reactie begrijpen wij dat je vroeger niet bij de belastingdienst hebt gewerkt.
Sterkte met de gezondheid.